Hijriah: Loading...

Masehi: Loading...

Banda Aceh, Aceh, Indonesia 23111

Berbagai Tanaman Rempah Sebagai Sumber Antioksidan Alami

Authors

  • Ayu Nirmala Sari Biologi, Fakultas Sains dan Teknologi, UIN Ar Raniry Banda Aceh, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.22373/ekw.v2i2.2695

Keywords:

free radical, antoxidant, Curcuma domestica

Abstract

Radicals produced naturally in the body, can cause various diseases when present in large quantities. High levels of free radical compounds showed low antioxidant activity that leads to degeneration of the body cells, metabolic disorder, decreased immune response that trigger the emergence of a variety of degenerative diseases. Need extra antioxidants from outside the body in order to help prevent the adverse effects of free radicals, such as antioxidants derived from plants used as cooking ingredients or food ingredients. There are some herbal plants that are a source of natural antioxidants , which are also used as a spice, such as turmeric (Curcuma domestica), ginger (Zingiber offcinale), nutmeg (Myristica fragrans), paprika (Capsicum annum), lemongrass (Cymbopogon citratus), galangal (Alpinia galangal), onion (Allium cepa) and garlic (Allium sativum).

References

Aoyama, S dan Yamamoto Y. 2007. “Antioxidant Activity and Flavonoid Content of Welsh Onion (Allium fistulosum) and the Effect of Thermal Treatmentâ€. Journal of Food Science and Technology Research. Vol 13 No 1: 67-72.

Budiarti, A., dan Kurnianingrum, D. A. E. “Pengaruh Suhu dan Lama Penyimpanan Terhadap Kandungan Vitamin C dalam Cabai Merah (Capsicum annuum) dan Aktivitas Antioksidannyaâ€. Prosiding Seminar Nasional Peluang Herbal Sebagai Alternatif Medicine. ISBN: 978-602-195562-8:134-140.

Cheel, J., dkk. 2005. “Free Radical Scavengers and Antioxidants from Lemongrass (Cymbopogon citratus)â€. Journal of

Agricultural and Food Chemistry, Vol 53: 2511-2517.

Chen, L.H. Yang, L. Wang, C. 2007. “Anti-inflamatory Activity of Mangostins from Garcinia mangostanaâ€. Food and

Chemical Toxicology, Vol 46 No. 2: 688-693.

Halliwell, B., J.M.C. Gutteridge, dan C.E Cros. 1992. “Free Radicals, Antioxidants and Human Desease: Where Are We

Now?â€, Journal of Laboratory Clinical Medicine. Vol 119 No 6: 598-620.

Hernawan, U.E., dan Setyawan, A. D. 2003. “Senyawa Organosulfur Bawang Putih (Allium sativum) dan Aktivitas Biologinyaâ€.Biofarmasi. Vol 1 No 2: 65-76.

Kikuzaki, H. dan N. Nakatani. 1993. “Antioxidant Effects of Some Ginger Constituentsâ€. Journal Food Science. 58:

407-1.410.

Lee, Y., dkk,. 1995. “Flavonoids and Antioxidants Activity of Fresh Pepper (Capsicum annuum) Cultivarsâ€, Journal of

food Science, Vol 60 No 3: 473-476.

Panagan, A. T. 2011. “Pengaruh Penambahan Tepung Wortel (Daucus carota L.) Terhadap Bilangan Peroksida dan Asam Lemak Bebas pada Minyak Goreng Curahâ€. Jurnal Penelitian Sains.

Pereira, R. P., dkk. 2008. “Antioxidant Effects of Different Extracts from Mellisa officinalis, Matricaria recutita and Cymbopogon citratusâ€. Neurochecm Res, Vol 34: 973-983.

Prakash, D., Singh, B. N., dan Upadhyay, G. “Antioxidant and Free Radical Scavenging Activities of Phenols From Onion

(Allium cepa)â€. Food Chemistry, Vol 102: 1389-1393.

Putra, D. P., dan Verawati. 2011. “Analisa Kandungan Flavonoid dan Aktivitas Antioksidan dari Rempah Tumbuhan Obat

Sumatera Baratâ€. Scientia. Vol 1 No 1: 1-7.

Rahayu, S., dkk. 2015. “Ekstraksi dan Identifikasi Senyawa Flavonoid dari Limbah Kulit Bawang Merah Sebagai Antioksidan Alamiâ€. Al Kimiya. Vol. 2 No 2: 1-8.

Sangi, M. S., dan Katja, D. G. 2011. “Aktivitas Antioksidan pada Beberapa Rempah-Rempah Masakah Khas Minahasaâ€. Jurusan Kimia FMIPA Universitas Sam Ratulangi. 66-74.

Siregar, dkk. 2015. “Kajian Aktivitas dan Stabilitas Antioksi dan Ekstrak Kasar Bawang Daun (Allium fistulosum)â€. Prosiding SNST ke 6. ISBN 978-602-99334-4-4 : 36-43.

Veriani, V. 2007. “Pengaruh Pemotongan dan Lama PenyimpananTerhadap Kandungan Quercetin dalam Bawang Merah (Allium cepa) Gorengâ€. Tesis Unika Soegipranata Semarang.

Warsi dan Guntarti, A. 2013. “Aktivitas Antioksidan Ekstrak Metanol Buah Paprika Hijau (Capsicum annum)â€. Jurnal Ilmiah Kefarmasian, Vol 3 No 2: 9-19.

Wathoni, N., dkk.. “Formulasi Gel Antioksidan Ekstrak Rimpang Lengkuas (Alpinia galanga) dengan Menggunakan Basic Aqupec 505 HVâ€. Fakultas Farmasi, Universitas Padjajaran.

Winarsi. 2007. “Antioksidan Alami dan Radikal Bebasâ€.Yogyakarta: Kanisius.

Winarti, C. dan Nurdjanah, N., 2005. “Peluang Tanamn Rempah Sebagai Sumber Pangan Fungsionalâ€. Bogor: Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Pascapanen Pertanian. Vol24 No. 2: 47-55.

Zakaria, F. R., H. Susanto, dan A. Hartoyo. 2000. “Pengaruh Konsumsi Jahe (Zingiber officinale Roscoe) terhadap Kadar

Malondialdehid dan Vitamin E Plasma pada Mahasiswa Pesantren Ulil Albaab Kedung Badak Bogorâ€. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan. Vol 11 No 1: 36-40.

Zulkarnain, D. 2010. “Suplementasi Tepung Kunyit (Curcuma domestica) Sebagai Bahan Antioksida dalam Ransum Terhadap Persentase Karkas dan Lemak Abdominal Ayam Broilerâ€. Agriplus, Vol 20 No 91: 42-47.

Downloads

Published

2016-12-31

Issue

Section

Articles